Kan inte släppa taget om krukorna


Foto: LENNART FERNQVIST
Från antiken. Angela Lind-Bergström ställer ut målningar och grafik på Galleri Gripen.
KARLSTAD "Skärv" heter utställningen men krukorna - de är många, många - på Galleri Gripens väggar är hela.
Angela Lind-Bergström drömde om att bli arkeolog. I stället blev hon konstnär, men drömmen vill inte släppa taget. Därför, bland annat, målar hon grekiska krukor.

  Det har blivit många resor från Västmyr i Östra Ämtervik, där Angela Lind-Bergström bor och arbetar, till olika platser i Grekland. Den senaste, till Aten, ägde rum i somras. Just nu är hon representerad på en utställning i Thessaloniki.
  - Jag tycker om antikens föremål, kan gå hur länge som helst i gamla dammiga muséer säger hon. Krukornas form är fascinerande, de är som kroppar.
  Utställningen på Gripen har vuxit fram under tre år. Den består av målningar och grafik. Många arbeten, bland annat två stora bilder som föreställer ett badkar respektive tre krukor från Knossos, är utförda i blandteknik på rispapper. Här finns också monotypier som otraditionellt nog försetts med ett lager av lack.
  Det lilla galleriet rymmer en installation med en stol som centralt föremål. Den, stolen, har sin historia - det handlar om en flygtransport som slutade i tullen - men den ska inte återges här. På väggarna finns små svarta lådor med motiv som anknyter till utgrävningar och upptäcktsfärder. Sir Arthur Evans och Sven Hedin är herrar som dyker upp i dessa lådor.
  Utställningen öppnas på lördag och pågår till den 9 december.
  
  

SVEN OLOV ANDERSSON

tillbaka

© Värmlands Folkblad